+31 (0)318 545 047 info@proefschriften.nl

Een drukkleur (PMS) bepalen

Wat is PMS?
Bij kleurendrukwerk wordt onderscheid gemaakt tussen FC en PMS. Daarbij staat FC voor Full Colour, oftewel vierkleuren drukwerk. Alle kleuren worden dan opgebouwd uit CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow en blacK). Overigens is de ene kleur beter op te bouwen vanuit CMYK dan de andere.

PMS staat voor Pantone Matching System. Pantone is de naam van het bedrijf dat de kleurcoderingen publiceert en Matching System slaat op het systeem van het exact bepalen (mengen) van de kleur. Pantone publiceert een kleurenwaaier waarbij elke unieke kleur een eigen nummer krijgt. Als je zeer kleurkritisch drukwerk hebt is dit de beste oplossing.

Digitaal vs. Offset
Bij digitaal kleurendrukwerk wordt altijd met FC (CMYK) gewerkt. Bij Offsetdruk kan men kiezen voor PMS kleuren, bijvoorbeeld omdat de (zeer) specifieke kleur bij een huisstijl hoort of om kosten te besparen. Immers, Er worden dan maar twee kleuren gedrukt (zwart en de PMS) in plaats van vier (CMYK) terwijl met de PMS (steun)kleur wel de illusie wordt gewekt van kleurendruk om zo het ontwerp van een boek of proefschrift te ondersteunen.

Kleur kiezen
Via onderstaande button kan je bladeren door een digitale PMS-waaier. Let op; als je kleurkritisch drukwerk hebt (of zelf hier kritisch op bent) bepaal dan nooit je definitieve keuze vanaf een beeldscherm! Omdat ieder beeldscherm de kleuren anders weergeeft door de verschillende kleurinstellingen en er altijd een verschil is met de werkelijkheid adviseren wij om de PMS kleur vanaf een PMS waaier te kiezen. Als je een kleur uit een papieren PMS-waaier kiest, dan ben je ervan verzekerd dat je de gekozen kleur straks ook terugziet in het drukwerk.

PMS waaier: Pantone kleuren