Jouw dankwoord schrijven, zo doe je dat!

Dankwoord schrijven

Uit ervaring weten we dat het dankwoord een van de best gelezen stukken van een proefschrift is. Belangrijk dus om dit met wat extra aandacht goed te schrijven. Wat het wel iets makkelijker maakt: een dankwoord kan je helemaal in jouw eigen woorden schrijven. 

Met een dankwoord benadruk je (nogmaals) jouw dankbaarheid aan personen die je tijdens het schrijven van jouw proefschrift tot steun en toeverlaat zijn geweest. Je kan het ook laten samenvallen met het voorwoord waarin je extra informatie geeft over de inhoud van jouw proefschrift. 
 
Als je ervoor kiest om een los dankwoord te schrijven dan plaats je deze voor de samenvatting of na de titelpagina. 

Na een korte inleiding richt je jouw dankwoord in een chronologische volgorde aan alle personen die jou tot steun zijn geweest. Je begint bijvoorbeeld met de mensen die van onschatbare waarde zijn geweest tot hen die een kleine bijdrage hebben geleverd (maar niet minder belangrijk voor jou zijn geweest). 

Denk hierbij aan: stage- en studiebegeleiders, docenten, promovendi of medestudenten, de collega’s van jouw promotores, respondenten, instanties, vrienden en familie. Maak als geheugensteuntje eerst een lijst met namen, zo voorkom je dat je per ongeluk iemand ‘vergeet’ te noemen. 

De juiste toon en uitgangsvorm

Zoals gezegd kan je jouw dankwoord helemaal in je eigen woorden schrijven. Belangrijk is wel dat je kiest voor een consistente vorm voor alle personen. Kies of je wel of geen functietitel (professor, doctor, mevrouw of meneer) of gebruik je liever alleen de achternaam of juist de voor- en achternaam.  

Een actieve, vriendelijke schrijfstijl maakt het dankwoord prettig leesbaar. Denk hierbij aan uitgangsvormen zoals: 

Graag bedank ik… 
Ik ben dankbaar voor… 
Mijn onderzoek zou onmogelijk geweest zijn zonder de hulp en steun van… 
…was van onschatbare waarde voor… 

Maak het persoonlijk

Om jouw dankwoord een persoonlijk tintje te geven, richt je je ‘last but not least’ uiteraard tot jouw partner, familie, vrienden en kennissen. Op deze manier laat je nét iets meer van jezelf zien aan de lezers van jouw proefschrift. Daarnaast is de onvoorwaardelijke steun van jouw naasten natuurlijk altijd de basis voor jouw succesvolle proefschrift.

Wel of niet dankzeggen…

Het kan voorkomen dat je tijdens jouw onderzoek een minder prettige ervaring hebt met iemand die betrokken is bij het realiseren van jouw proefschrift. 
 
Bijvoorbeeld een promotor die pas aan het einde van jouw onderzoek aangeeft dat hij/zij vindt dat er essentiële kennis ontbreekt. Terwijl jij tijdens jouw onderzoek hebt gevraagd om specifieke kennis te delen. 
 
Hoe pak je dat aan in jouw dankwoord? Hem of haar niet noemen is natuurlijk geen optie maar je hoeft natuurlijk ook geen dank uit te spreken als deze in jouw ogen niet terecht is. 
Tip: Je kan in zo’n geval iemand bedanken dat je door zijn/haar bijdrage jouw proefschrift naar een hoger niveau plan hebt weten te tillen. Zo schrijf je toch een vriendelijk woord – in de algemene zin – en ben je niemand ‘vergeten’. 

We wensen jou heel veel succes, mocht je nog vragen hebben? Stel ze gerust op onze website aan Magnificus! 

Team Proefschriften.nl