Jouw perfecte proefschrift opmaken, zo doe je dat!

Proefschrift opmaken

Het designteam van Proefschriften.nl heeft alles in huis om jou volledig te ontzorgen.  
We bespreken al jouw wensen, jij levert ons jouw Word document aan en dan kan jij even genieten van een pauze na maanden van hard werken. 

We adviseren je over het ontwerp voor je omslag, de lay-out, opmaakstijlen, lettertypes, tekstgrootte, afbeeldingen, tabellen en grafieken. 

Zo nemen we alles samen door en laten niets aan het toeval over. Inhoudelijk vraagt ieder proefschrift om haar eigen specificaties. Tabellen en grafieken over geneeskunde hebben toch echt andere kenmerken dan die over bijvoorbeeld informatica, wis- of natuurkunde. Jij kan terugvallen op onze ervaring en wij zorgen ervoor dat jouw proefschrift helemaal in stijl is met de inhoud. Kortom: een perfect proefschrift! 

In deze animaties hebben wij een aantal facetten helder voor je op een rijtje gezet: 

Kunnen jullie ook de opmaak van mijn proefschrift verzorgen?

Hoelang duurt het productieproces van mijn proefschrift?

Als ‘kers op de taart’ kan je te allen tijde online jouw vragen stellen aan Magnificus! Da’s onze alwetende vraagbaak die je razendsnel van antwoord voorziet. 

Laat je heerlijk ontzorgen 

Jouw omslag en opgemaakte pagina’s zien er op jouw computer wellicht goed uit, dat wil helaas nog niet zeggen dat het gedrukte resultaat dat ook is… 
 
Vaak zien we het gebeuren… Je hebt keihard gewerkt aan de inhoud van je onderzoek en het hele proefschrift opgemaakt in Word. Je stuurt je bestand(en) om te laten produceren en dan krijg je opmerkingen en foutmeldingen terug… Dat kost jou veel tijd om te herstellen én de vraag of alle technische opmerkingen ook duidelijk zijn. Voorkom een heel ‘verbeter-traject’ en laat je door ons designteam ontzorgen! 

Wij kennen alle do’s en dont’s voor een productie-klaar-bestand. Plaatjes die je plaatst in je Word bestand zijn namelijk niet altijd geschikt voor drukwerk. Dat heeft te maken met resolutie, is het CMYK of staat het beeld nog in RGB? 

Laten we het elkaar makkelijk maken… Jij doet waar jij goed in bent, dat doen wij uiteraard ook! 

Tip: Plaats tabellen in Word als teksttabel, niet als plaatje. 

Tip: Lever naast jouw Word bestand ook alle gebruikte plaatjes als ‘los bestand’ mee. 

Tip: Houd rekening met de rug! Zet tekst of beeld dus nooit te dicht aan de binnenzijde van de pagina. 

Doe-het-zelf 

Wil je jouw proefschrift liever helemaal zelf maken? Zorg dan dat je vooraf over de volgende zaken goed hebt nagedacht:

Lay-out en stijlen voor opmaak 

Voordat je met het opmaken begint, bepaal je hoe je jouw proefschrift eruit wilt laten zien. Kies een prettig leesbaar lettertype (font), hoe groot worden titels, koppen en subkoppen (corpsgrootte)? En bepaal hoeveel witruimte je wilt tussen een paragraaf en een subkop (interlinie). 

Door vooraf goed de stijlen voor de opmaak te bepalen zorg je voor een constante lay-out en dat maakt dat jouw proefschrift er professioneel uitziet en prettig leest. 

Fonts, corpsgrootte en interlinie 

Het lettertype (font) dat je kiest moet vooral prettig leesbaar zijn. Zorg dat je een lettertype kiest waarin je keuzes hebt zoals: light, cursief, bold, black, ultralight, regular etc. 

Als corpsgrootte (lettergrootte) is 10pt het meest gangbaar voor basistekst. Voor onderschriften adviseren wij om tekst niet kleiner dan 7pt te plaatsen. Teksten die kleiner zijn dan 7pt zijn veelal niet goed leesbaar. 

Om het leesgemak van jouw proefschrift te vergroten kan je ‘spelen’ met de interlinie (regelafstand). Zo creëer je rustige en overzichtelijke tekstpagina’s. We adviseren hier om minimaal 1,2 als regelafstand te gebruiken. Kijk maar eens naar het verschil als je de regelafstand naar 1,5 verhoogd, teksten worden dan nog prettiger leesbaar.  

We wensen jou heel veel succes, mocht je nog vragen hebben?  

Stel ze gerust op onze website aan Magnificus! 

Team Proefschriften.nl