Hoe kies ik het juiste lettertype voor mijn proefschrift?
De afrondende fase in jouw promotietraject is het presenteren van jouw onderzoek en de resultaten in een proefschrift. Na jaren van hard werk spreekt het voor zich dat je deze een mooie vorm wilt geven.
Een belangrijk onderdeel bij de opmaak van jouw proefschrift is de keuze van het lettertype. Een proefschrift bestaat immers voornamelijk uit tekst. Maar hoe kies je nu het juiste lettertype voor jouw proefschrift? Dat leggen we je in dit blog uit.
Waarom is het kiezen van het juiste lettertype zo belangrijk?
Het kiezen van het juiste lettertype voor jouw proefschrift is essentieel voor de leesbaarheid. Het is vanzelfsprekend dat jouw onderzoek uit veel tekst bestaat. Wanneer je kiest voor een te klein lettertype of eentje dat moeilijk te lezen is, zal dit vermoeiend zijn voor de ogen van jouw lezers. Daarom kun je het beste kiezen voor een lettertype dat professioneel en zakelijk overkomt.
Een lettertype met of zonder schreef?
Bij het kiezen van een lettertype voor jouw proefschrift is het goed om te weten dat er twee soorten lettertypes bestaan: schreefloos (sans serif) en met schreef (serif). Hieronder leggen we ze verder voor je uit:
- Schreefloos: dit soort lettertype heeft geen schreven geplaatst op de letters. In andere woorden: er zijn geen dunne dwarsstreepjes aan het uiteinde van de verticale en horizontale balken van de letters.
Wanneer je een moderne uitstraling wenst voor jouw proefschrift kies je een schreefloos lettertype. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Helvetica, Calibri, Arial en Verdana. Hieronder zie je een voorbeeld.
- Met een schreef: een lettertype met schreef heeft dus wél de dunne dwarsstreepjes aan het uiteinde van de verticale en horizontale balken van letters.
Wanneer je voor een meer klassieke look wilt gaan is een lettertype met schreef een goede keuze. Deze soort wordt veel gebruikt in oude wetenschappelijke publicaties en leesboeken. Enkele voorbeelden van lettertypes zonder schreef zijn: Times New Roman en Georgia. Hieronder zie je een voorbeeld.
Hoe groot moet het lettertype in mijn proefschrift zijn?
Net als de keuze voor het juiste lettertype, is ook de keuze voor de grootte ervan belangrijk om rekening mee te houden. Je wilt namelijk niet een te klein lettertype in je proefschrift gebruiken omdat dit vermoeiend kan zijn. Een te groot lettertype daarentegen oogt juist weer onprofessioneel.
De meeste promovendi gebruiken een lettergrootte van 10pt voor hun teksten. Voor onderschriften van bijvoorbeeld tabellen is een lettergrootte van minimaal 7pt aan te raden. Iets groter mag natuurlijk ook, maar dit zijn echt de minimale groottes die je aan moet houden. Wanneer je een kleiner lettertype gebruikt zal het niet meer goed leesbaar zijn.
Het juiste lettertype voor jouw proefschrift kiezen
Vroeger was het standaard om voor een proefschrift een lettertype met schreef te kiezen. Tegenwoordig hoeft dat niet meer. Het enige waar je aan moet denken bij het kiezen van het juiste lettertype voor jouw proefschrift is of deze voor iedereen leesbaar is.
Uiteindelijk is de keuze vooral je eigen voorkeur. Maar je zou wel op de volgende zaken kunnen letten:
- Het aantal varianten van het lettertype: zoals italic, bold, light en ga zo maar door. Door een lettertype te kiezen die veel varianten kan aannemen (zoals italic, bold en light) kan je op een mooie manier je tabellen en figuren aanduiden. Hiermee behoud je een overzichtelijk en mooi resultaat.
- De kosten van een lettertype: niet alle lettertypes zijn gratis te gebruiken en sommige kunnen helaas erg duur zijn. Het is goed om hierop te letten bij de keuze van het lettertype voor jouw proefschrift.
- De lettertypes in Word: Word beschikt zelf over een aantal handige lettertypes zoals Calibri. Dankzij de bekendheid wordt deze veel gebruikt door promovendi.
De opmaak van jouw proefschrift
Twijfel je nog over welk lettertype je voor jouw proefschrift wilt gebruiken? Het designteam van Proefschriften.nl adviseert je hier graag over en heeft alles in huis om jou volledig te ontzorgen. Zo kunnen we jouw complete proefschrift voor je opmaken zodat jij kunt genieten van een welverdiende pauze na jaren van hard werken. Neem contact met ons op of stel je vragen op onze website aan Magnificus.
Team Proefschriften.nl
Is jouw proefschrift (bijna) klaar om te laten drukken?
Of wil je hem graag door ons laten opmaken tot de perfecte versie?