Hoe vraag je een ISBN voor jouw proefschrift aan?

Het is eindelijk zover, je proefschrift is afgerond en (bijna) klaar om gedrukt te worden. Een prestatie waar jij zeker trots op mag zijn! Een afrondende, en leuke, stap die je nu mag gaan zetten is de vormgeving van jouw proefschrift.

Een belangrijk onderdeel bij de vormgeving is het vormgeven van het omslag. Dit is de cover, achterflap en rug van jouw proefschrift. Hierbij mag één belangrijk ding niet ontbreken: het ISB-nummer! Maar wat is dit precies en hoe vraag je een ISBN aan voor je proefschrift? Dat vertellen wij je in dit blog.

Bij Proefschriften.nl zorgen we ervoor dat jouw ISB-nummer binnen twee werkdagen is geregistreerd.
Vraag hier je ISBN aan!

Wat is een ISB-nummer?

Zowel de boeken die je in een winkel koopt als jouw studieboeken zijn voorzien van een barcode. Deze is niet alleen bedoeld om de boeken af te kunnen rekenen, het is ook de identificatie van elk boek. Het 13-cijferige nummer onder de barcode is het ISB-nummer.

ISBN staat voor International Standard Book Number en versimpelt de transacties tussen boekhandelaren. Elk boek, en ook elk proefschrift, heeft een uniek ISBN welke het makkelijk vindbaar maakt voor boekhandels, lezers en bibliotheken.

Een ISBN is altijd is opgebouwd uit vaste onderdelen:

  • EAN-code: deze unieke cijfercombinatie wordt gebruikt om in Europa producten te identificeren. Voor boeken is dit momenteel 978 of 979.
  • Land van publicatie: de twee cijfers erna geven aan onder welk taalgebied het boek of proefschrift valt. Voor Nederland is dit 90.
  • Uitgeverij: de cijferreeks na het taalgebied geven aan wie de uitgever is.
  • Titelaanduiding: de volgende reeks van maximaal vier cijfers identificeren de titel.
  • Controlecijfer: het ISB-nummer wordt afgesloten met een controlecijfer. Deze ontstaat door een berekening en wordt toegevoegd om fouten in het ISBN te voorkomen.

Waarom een ISBN aanvragen voor jouw proefschrift?

Wettelijk is een ISBN niet verplicht, wel raden wij sterk aan om deze voor jouw proefschrift aan te vragen. Deze code maakt het vinden, verspreiden en verkopen van jouw proefschrift namelijk een stuk makkelijker.

Goed om te weten is dat het aanvragen van een ISBN voor je proefschrift wel verplicht is als je deze wilt gaan verkopen. Boekhandels en andere online kanalen kunnen deze anders niet registreren en dus niet verkopen.

Tip: twijfel je nog of je een ISB-nummer aan wilt vragen voor jouw proefschrift? Wij raden aan om dit altijd wel te doen. Het ISBN en de barcode staan op deze manier meteen op het boek. Dit voorkomt dat je later aparte stickers nodig hebt.

Hoe vraag je een ISBN voor jouw proefschrift aan?

Een ISB-nummer kun je aanvragen bij een drukker of ontwerper. Je hebt ook de optie om dit zelf te doen maar wij raden dit af omdat je dan vaak duurder uit bent. Wanneer je bij Proefschriften.nl een ISBN aanvraagt, hoef je alleen maar dit formulier in te vullen. Wij zorgen voor de rest en sturen je binnen 2 werkdagen een ISBN toe. Zo hoef jij je nergens meer druk om te maken.

Belangrijk bij de aanvraag is dat je weet wat de publicatiedatum van je proefschrift is. Verder willen wij graag weten wat de NUR-code is. Deze geeft het onderwerp van je proefschrift weer. Weten wat de NUR-code van jouw proefschrift is? Deze vind je gemakkelijk via boek.nl/nur.

Wat kost een ISB-nummer?

De kosten van een ISBN kunnen verschillen en zijn afhankelijk van waar je hem aanvraagt en kunnen verschillen per uitgever.

Wil je een ISBN liever zelf aanvragen? Dan kun je dit doen bij bureau ISBN. Eén ISBN kost hier wat meer, maar je hebt ook de mogelijkheid om een reeks te kopen. Wanneer je meer ISB-nummers nodig hebt zal deze optie voordeliger zijn.

Bij Proefschriften.nl kunnen wij voor € 25 een ISBN voor je aanvragen. Deze kosten zijn eenmalig en goedkoper dan wanneer je zelf je ISBN aanvraagt. Het zelf aanvragen van een ISBN kost momenteel bij Bureau ISBN € 109,15 (excl. btw).

Volledig ontzorgt bij het maken van jouw proefschrift

Een ISB-nummer aanvragen voor jouw proefschrift is niet het enige wat wij voor je kunnen doen. Wij helpen je namelijk ook graag met de opmaak, vormgeving en het drukken van jouw proefschrift. Samen zorgen wij voor een fantastische versie ervan. Neem contact met ons op of stel je vragen op onze website aan Magnificus!

Team Proefschriften.nl

Bij Proefschriften.nl zorgen we ervoor dat jouw ISB-nummer binnen twee werkdagen is geregistreerd.
Vraag hier je ISBN aan!