Hoelang duurt promoveren? 

Je hebt het vast wel eens gehoord, mensen die bezig zijn met het schrijven van een proefschrift. Dit is de laatste, afrondende stap in een promotietraject. Tijdens dit traject levert iemand een originele bijdrage aan de wetenschap. Hier moet veel onderzoek voor worden gedaan, dat vraagt om een grote investering qua tijd maar ook in doorzettingsvermogen.

Heb je een grote interesse voor de wetenschap en wil je jouw doctorsgraad behalen? Dan ga je een promotieonderzoek maken én promoveren.  Maar wat is promoveren, waarom zou je een promotietraject starten en hoe lang duurt promoveren precies? We vertellen je er alles over in dit blog.

Behalen van een doctorsgraad

Als je promoveert werk je aan een onafhankelijk universitair onderzoek. Vaak ben je dan onderdeel van het wetenschappelijk personeel van de universiteit. Het is ook mogelijk om als buitenpromovendus te promoveren. Hierbij treed je niet in dienst van een universiteit maar heb je al een andere baan.

Als promovendus lever je een originele bijdrage aan de wetenschap. Dit doe je door de resultaten te presenteren in een proefschrift. Deze wordt beoordeeld door een promotiecommissie en vervolgens in het openbaar verdedigd. Ben je succesvol? Dan behaal je een doctorsgraad en mag je de titel dr. of PhD voeren.

Voordelen van promoveren

Waarom promoveren mensen? En waarom zou jij promoveren? Hieronder bespreken we enkele voordelen:

  • Professionele en persoonlijke ontwikkeling: zo ontwikkel je onder andere je doorzettingsvermogen en vergroot je je kennis.
  • Gevarieerd werk: wanneer je als promovendus in dienst treed van een universiteit geef je colleges aan studenten. Daarnaast mag je cursussen volgen en naar relevante conferenties.
  • Grote vrijheid: alles kan en mag zolang het goed onderbouwd wordt. Tijdens het promotietraject werk je namelijk aan je eigen project.
  • Kleine kans op werkloosheid: er zijn veel onderzoeksgerelateerde banen die alleen beschikbaar zijn voor mensen met een PhD. Zowel in het academische leven als het bedrijfsleven.

Promoveren mag je niet zomaar

Om te mogen promoveren moet je eerst een Master of een daarmee gelijk te stellen examen behaald hebben. Bij grote uitzondering kan iemand die dit niet heeft behaald toch tot een promotie worden toegelaten. Hij/zij moet dan aannemelijk maken in staat te zijn een zelfstandig wetenschappelijk onderzoek te doen. Hiervoor zal een wetenschapsbeoefenaar en een promotor die garant wil staan gevonden moeten worden.

Tegenwoordig mogen ook hbo’ers een promotietraject doen, mits zij een academische werk- en denkniveau hebben. Daarnaast moeten ze een aantoonbare affiniteit met de wetenschap hebben.

Promoveren kan jaren duren

Bij het promotietraject komt dus nog best veel kijken en het is niet zomaar even gedaan. Hoelang duurt promoveren nu precies? Als je promoveert krijg je vaak een dienstverband voor vier jaar bij een universiteit. Ben je een buitenpromovendus? Dan ben je vaak langer bezig omdat je het promotieonderzoek naast je gewone werk verricht. Je promoveert dan in deeltijd in plaats van voltijd.

Hoelang promoveren duurt hangt daarnaast veel af van jouw persoonlijke omstandigheden en de tijd die je er vrij voor kan maken. De meeste promovendi zijn tussen de 25 en 35 jaar. Natuurlijk zijn er genoeg uitzonderingen, promoveren kun je namelijk je hele leven. De oudste promovendus die ooit een proefschrift afrondde van 92 jaar. 

Promoveren rond je af met een proefschrift

Promoveren duurt dus minimaal 4 jaar, maar het is de moeite en de jaren meer dan waard. Ben je al promovendus? Of ga je binnenkort beginnen met promoveren? Dan zal je ter afronding je resultaten moeten presenteren in een proefschrift. Wij kunnen jou helpen met het maken van een fantastische versie hiervan. Dit houdt ook de opmaak van het proefschrift  in. 

Is jouw proefschrift (bijna) klaar om te laten drukken? Laat ons weten wat jouw wensen zijn!
Offerte aanvragen

Team Proefschriften.nl!