De cover van jouw proefschrift opmaken
Het is hét visitekaartje van jouw proefschrift en nodigt mensen uit om deze te gaan lezen. We hebben het over de cover van jouw proefschrift. Het spreekt voor zich dat je hiermee een positieve eerste indruk wil maken. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over hoe het omslag van jouw proefschrift eruit gaat zien. Ga je bijvoorbeeld een al bestaand beeld gebruiken? Of wil je deze helemaal zelf maken?
De cover van een proefschrift is vaak persoonlijk en past bij zowel jou als persoon als bij het onderwerp van het onderzoek. Voor het vormgeven kun je gebruikmaken van afbeeldingen, pakkende teksten en verschillende kleuren. Dit kan echter lastig zijn wanneer je hier geen ervaring mee hebt. In dit blog vertellen wij je hoe je de kaft van jouw proefschrift op kunt maken.
Wil je de cover van je proefschrift laten opmaken tot de perfecte versie?
Laat ons weten wat jouw wensen zijn!
Vraag een vrijblijvende offerte aan!
Wat staat er op de cover van een proefschrift?
Bij de meeste universiteiten ben je vrij om zelf te bepalen hoe het ontwerp van jouw proefschrift eruit komt te zien. Houd er rekening mee dat sommige universiteiten hier wel eisen aan stellen. Check dit dus goed voordat je bezig gaat met de opmaak van de cover.
Over het algemeen bevat de cover van een proefschrift de titel, subtitel en de naam van de auteur. Je kunt er ook voor kiezen om op de achterkant een korte introductie te plaatsen die iemand prikkelt jouw proefschrift te gaan lezen. Daarnaast kan je ook een afbeelding of logo op het omslag plaatsen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het is wel belangrijk om de kaft bij zowel jouzelf als het onderwerp te laten passen. Uiteindelijk is het een erg persoonlijk boekwerk.
Hoe kun je het omslag van jouw proefschrift opmaken?
De cover van een proefschrift is het eerste wat een lezer ziet en vertelt impliciet waar jouw proefschrift over gaat. Een erg belangrijk onderdeel van jouw proefschrift dus. Misschien heb je al een idee in je hoofd over hoe het omslag eruit moet zien. Bij het ontwerpen van het omslag van jouw proefschrift zijn er drie manieren hoe je dit kunt doen:
- Zelf een omslag ontwerpen.
- Het omslag ontwerpen op basis van een voorbeeld door Proefschriften.nl
- Een omslag ontwerpen van meet af aan.
Hieronder lichten we alle drie de manieren kort toe.
Zelf een proefschrift cover ontwerpen
Je kunt besluiten om zelf de cover van je proefschrift te ontwerpen. Hierbij kan je foto’s (laten) maken die passen bij het onderwerp of juist een abstract ontwerp maken. Dit laatste is niet vreemd vanwege het abstracte karakter van wetenschappelijke onderzoeken.
Tip: Zoek naar een visueel metafoor voor je onderzoek die je op de cover van jouw proefschrift weer kunt geven. Bijvoorbeeld een boom als het over de gezondheid van de longen gaat.
Omslag op basis van een voorbeeld door Proefschriften.nl
Het omslag van jouw proefschrift kan je ook ontwerpen op basis van een voorbeeld gemaakt door ons. Hierbij lever je een afbeelding of plaatje aan bij ons. Deze kan je zelf maken, maar het is ook mogelijk om een stockafbeelding te gebruiken. Hiervoor zou je bijvoorbeeld kunnen kijken op Shutterstock. Eventueel kunnen wij deze afbeelding ook voor je kopen.
Wanneer je door ons een voorbeeld wil laten maken is het belangrijk om ons ook te laten weten welke tekst er op het omslag en eventuele boekenlegger moet komen. Denk hierbij aan de titel, de subtitel en de naam van de auteur.
Het omslag van jouw proefschrift ontwerpen van meet af aan
Een laatste optie is om de cover van jouw proefschrift van meet af aan te ontwerpen. Dit kan je zelf doen, maar ook uitbesteden aan iemand anders zoals een kennis, familielid of ander kanaal. Bij Proefschriften.nl kunnen wij dit voor je regelen. We koppelen je aan een ervaren vormgever die samen met jou de opmaak van jouw proefschrift verzorgt.
Welk lettertype moet ik gebruiken?
De keuze voor het juiste lettertype is niet alleen van belang voor het proefschrift zelf, maar ook voor de cover ervan. Vergeet hier niet over na te denken in de ontwerpfase. Het is slim om voor een lettertype te kiezen dat opvalt, goed leesbaar is en dat past bij het onderwerp. Voor de grootte van het lettertype zijn geen vaste regels. Hiervoor kun je het beste op gevoel af gaan. Zorg er wel voor dat het beeld op de cover van jouw proefschrift nog wel goed zichtbaar blijft.
Welke software kan ik gebruiken?
Als je er zelf voor kiest om de cover van jouw proefschrift op te maken zijn er verschillende programma’s die je hiervoor kunt gebruiken. We bespreken ze hieronder:
- InDesign: dit professionele design programma van Adobe biedt uitgebreide functionaliteiten en wordt gebruikt door ontwerpbureaus. Voordeel aan InDesign is dat teksten niet uit zichzelf verspringen. Dit maakt teksten toevoegen erg gemakkelijk. Nadeel is dat het lang kan duren voor je het onder de knie hebt.
- Photoshop: net als InDesign is Photoshop een professioneel design programma van Adobe. Het programma is gefocust op het bewerken van foto’s, maar kan ook prima worden gebruikt om de cover van jouw proefschrift op te maken.
- LaTeX: deze software is populair in de wetenschappelijke wereld en wordt voornamelijk gebruikt om wetenschappelijke teksten op te maken. Het kan ook gebruikt worden om een cover op te maken, maar dit is wel moeilijker te doen dan via InDesign of Photoshop.
De cover van jouw proefschrift laten ontwerpen
Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om jouw proefschrift cover te laten ontwerpen door iemand anders. Er zijn genoeg designbureaus die dit voor je willen doen. Misschien ken je ook al wel iemand die je hiervoor kunt vragen. Dit scheelt je veel tijd en een mooier resultaat wanneer je niet goed met design programma’s uit de voeten kan.
Als je het omslag van je proefschrift wil laten ontwerpen is het belangrijk om je idee goed te omschrijven. Beschrijf precies wat je wilt en stuur bijvoorbeeld inspiratiebeelden of een eigen getekend voorbeeld van je idee mee. Sommige ontwerpers zullen eerst met jou in gesprek gaan om te achterhalen wat je wilt en wat er precies bij het onderwerp van jouw onderzoek past.
Hoe lever ik de kaft van mijn proefschrift aan?
Wanneer jouw proefschrift helemaal klaar is spreekt het voor zich dat je deze wil laten drukken. Belangrijk is om zowel alle pagina’s als de cover goed aan te leveren. Kijk hierbij vooral naar de kwaliteit, of resolutie, van de afbeelding op de kaft. Wanneer dit een afbeelding is van lage kwaliteit zal dit te zien zijn, dit is het laatste wat je wilt. Zorg er daarom voor dat de cover van je proefschrift minimaal 300 dpi is.
Belangrijk is ook om het omslag van je proefschrift aan te leveren als een PDF bestand met afloop van minimaal 3 millimeter. Dit is een extra rand om de pagina. Plaats de afbeeldingen altijd net over de rand. Zo voorkom je dat er witte stukken aan de zijkant ontstaan.
De cover van je proefschrift laten maken door Proefschriften.nl
Hulp nodig met de opmaak van de cover van jouw proefschrift? De vormgevers van Proefschriften.nl helpen je graag! Samen bespreken we de mogelijkheden en wat jouw wensen zijn. Naast de cover van je proefschrift is het ook mogelijk het binnenwerk door ons te laten opmaken. Zo ben jij verzekerd van jouw perfecte proefschrift. Neem contact met ons op of stel je vragen op onze website aan Magnificus.
Team Proefschriften.nl
Wil je de cover van je proefschrift laten opmaken tot de perfecte versie?
Laat ons weten wat jouw wensen zijn!