Proefschrift schrijven: 5 tips!

Je hebt eindelijk al jouw onderzoek afgerond en bent aangekomen bij de laatste, afrondende stap van jouw promotietraject: het schrijven van het proefschrift. Hierin presenteer je jouw onderzoek en laat je zien waar je jarenlang aan hebt gewerkt.

Het schrijven van een proefschrift is voor sommigen best een uitdaging. Niet iedereen is namelijk van nature een goede schrijver. We begrijpen dat je jouw harde werk op de juiste manier wilt laten zien in jouw proefschrift. Daarom hebben wij een aantal tips voor je opgesteld om je te helpen.

Tip 1: Maak een plan van aanpak

Een goede voorbereiding bespaart je uiteindelijk veel tijd. Maak daarom een plan van aanpak voor het schrijven van je proefschrift. Goed om te weten is dat deze nog wel eens kan veranderen naarmate je meer tijd spendeert aan het schrijven van jouw proefschrift. Houd hier vooraf dus rekening mee.

Zaken die je in jouw plan van aanpak mee kunt nemen zijn de hoofdvraag, deelvragen, bronnen, hoofdstukindeling en de literatuurlijst. Zo heb je al in grote lijnen de onderdelen van jouw proefschrift op papier staan.

Tip 2: Begin vroeg met schrijven

Een proefschrift bestaat eigenlijk alleen maar uit tekst, dit is ook alles wat je als promovendus uiteindelijk inlevert. Daarom is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met schrijven. Zeker omdat je als promovendus minstens één artikel moet hebben gepubliceerd.

Plan dus tijd in om te schrijven. Doe dit bijvoorbeeld dagelijks en wekelijks op vaste tijdstippen. Wanneer je regelmatig schrijft houd je niet alleen je onderzoek goed bij, je wordt ook steeds beter in het schrijven.

Tip 3: Bewaar je APA niet voor het laatst

Voor het opstellen van een literatuurlijst van één A4’tje ben je al snel een paar uur kwijt. Nu komt een literatuurlijst van een proefschrift zelden voor in de vorm van een enkel A4’tje. Daarom is het raadzaam om je APA-stijl (verwijzingen en bronnen) gaandeweg bij te houden tijdens het schrijven.

Als je niet zeker weet of je een bepaalde tekst in je uiteindelijke versie gaat gebruiken, kun je ook een apart document maken waarin je de literatuurstukken beschrijft. Voeg de bronnen direct toe (in-tekst en als referentie). Wanneer je besluit deze tekst te gebruiken, kun je gemakkelijk de bronnen toevoegen aan je referentielijst en proefschrift door ze te kopiëren en plakken.

Tip 4: Lees andere proefschriften door

Al bestaande proefschriften kunnen houvast bieden wanneer je vastloopt met het aanbrengen van de structuur van jouw proefschrift. Bekijk hierbij vooral naar de vorm en indeling die anderen hebben gebruikt. Het grootste voordeel is dat deze proefschriften al zijn goedgekeurd waardoor je een goed beeld krijgt van wat er wordt verwacht.

Tip 5: Schakel een frisse blik in

Vier ogen zien altijd meer dan twee. Vraag daarom een andere promovendus om proefschriften uit te wisselen. Misschien zie je iets in hun proefschrift wat je zelf nog niet had bedacht, of realiseer je je dat je iets nog niet hebt gedaan. Bovendien ontvang je waardevolle feedback van iemand die in hetzelfde schuitje zit.

Als je geen tijd (of zin) hebt om het proefschrift van een ander door te nemen, zijn er ook genoeg experts die je proefschrift kunnen beoordelen en van feedback kunnen voorzien.

Jouw proefschrift printen

Wanneer je jouw proefschrift hebt afgerond is onze laatste tip om hem professioneel op te laten maken. Wij helpen je graag met het maken van een fantastische versie ervan. Neem contact met ons op of stel je vragen op onze website aan Magnificus.

Team Proefschriften.nl

Is jouw proefschrift (bijna) klaar om te laten drukken?  Vraag bij ons tijdig een offerte aan op basis van een geschat aantal pagina’s. Zo kom jij niet voor verrassingen te staan!

Offerte aanvragen