De lay-out van jouw proefschrift: hoe maak je deze op?
Na jaren van onderzoek doen heb je eindelijk jouw proefschrift afgerond en staat de promotieplechtigheid gepland. Het enige wat je nog hoeft te doen is jouw promotietraject afronden. Een leuk onderdeel hiervan is het opmaken van jouw proefschrift.
Hoewel het een afrondende (en vaak leuke) klus is, moet je het ontwerpen van de lay-out van jouw proefschrift niet onderschatten. In dit blog vertellen we je wat er allemaal bij het opmaken van een proefschrift komt kijken.
Wil je de lay-out van jouw proefschrift door ons laten opmaken?
Laat ons weten wat jouw wensen zijn!
Vraag een vrijblijvende offerte aan!
Het belang van een goede lay-out voor jouw proefschrift
Het hebben van een goede lay-out voor jouw proefschrift is van belang voor een prettige leeservaring. Door juist gebruik van onder andere de marges, regellengte, grootte van letters en de afstand tussen de regels is jouw tekst prettiger om naar te kijken en houd je de lezer beter vast. Dit maakt jouw onderzoek ook beter te lezen.
Welke programma’s kan je gebruiken?
Er zijn verschillende programma’s waarin jij jouw proefschrift kan opmaken. We lichten enkele hieronder uit:
- LaTeX: deze gratis software is vooral populair in de wetenschappelijk wereld. Het is zeer geschikt in het zetten van technische documenten en is beschikbaar voor (bijna) alle computersystemen. Het laat documenten er zeer professioneel uitzien, maar het kost wel veel tijd om het programma te leren.
- InDesign: net als bij het opmaken van de cover kan InDesign ook gebruikt worden voor de lay-out van jouw proefschrift. Dit professionele opmaakprogramma wordt vaak gebruikt voor het opmaken van boeken en folders. InDesign is visueler dan LaTeX, maar kan ook veel tijd kosten om te leren door de vele functionaliteiten.
- Word & OpenOffice: deze tekstverwerkers gebruik jijzelf waarschijnlijk het meeste. In principe kan je hierin de lay-out van een proefschrift ook maken. Nadeel is vaak wel dat de opmaak van bepaalde stukken tekst soms uit zichzelf worden veranderd.
Welk lettertype gebruik je?
Een belangrijk onderdeel van de lay-out van jouw proefschrift is het lettertype. Zeker aangezien jouw proefschrift voornamelijk uit tekst zal bestaan. Bij het kiezen van het juiste lettertype voor jouw proefschrift moet je rekening houden met de leesbaarheid ervan. Kijk ook naar het aantal varianten, de kosten ervan en of je een lettertype met of zonder schreef wil.
Voor de grootte is aan te raden om een lettergrootte van 10pt aan te houden. Voor onderschriften is minimaal 7pt een goede grootte. Voor een goed leesbare tekst is verder een regelafstand van minimaal 1,2 aan te raden.
Houd de lay-out van jouw proefschrift dicht bij jezelf
Net als de cover van jouw proefschrift heeft ook de lay-out een eigen karakter. Het is belangrijk om na te denken wat het precies uit wil stralen en wat past bij jouw onderzoek en jouzelf als persoon. Denk bijvoorbeeld na over de uitstraling van het lettertype dat je wilt gebruiken, hoe groot de titels moeten zijn en hoeveel witruimte je wil tussen paragrafen en koppen.
Tip: speel met de opmaak van jouw proefschrift en test bijvoorbeeld verschillende lettertype en lettergroottes uit. Zo krijg je een goed beeld van wat je wel of niet mooi vindt.
Aandachtspunten voor de lay-out van jouw proefschrift
Naast lettertype, lettergrootte en witruimtes zijn er nog enkele andere aandachtspunten waar je rekening mee moet houden tijdens het opmaken van jouw proefschrift. We beschrijven ze hieronder kort:
- Papierformaat: het juiste formaat van een proefschrift is vaak 170 x 240 mm. Dit wijkt af van het standaard B5 formaat en is iets kleiner dan A4 formaat. Bij ons is het echter ook mogelijk een PDF op A4 aan te leveren. In dat geval gaan we het verkleinen naar 81% tot 170 x 240 mm.
- Uitlijning: je kunt de uitlijning van een tekst op twee manieren doen. Uitgevuld of links uitgelijnd. Uitgevuld levert mooie blokken op, maar breekt wel alle woorden af. Een links uitgelijnde tekst heeft hier geen last van.
- Koppen: de opmaak hiervan hangt af van het aantal niveaus in jouw proefschrift. Meestal zijn dit er 3. Hiervan bestaat de eerste kop uit hoofdletters, de tweede is dik gedrukt en de laatste is vaak normale of schuingedrukte tekst.
- Tabellen en figuren: houd deze simpel en ga vooral voor een goede leesbaarheid. Vergeet naast de afbeelding van de figuur niet de ondertitel. Dit is vaak dezelfde stijl als die je voor een tabel gebruikt.
- Paginanummering: deze staan (bijna) altijd onderaan de pagina aan de buitenkant of gecentreerd. Oneven paginanummers staan altijd op een rechter pagina en de even nummers op de linker pagina.
- Navigatietabs: in een vakje aan de zijkant plaats je het hoofdstuknummer. Een lezer kan zo gemakkelijk naar het juiste hoofdstuk navigeren.
Jouw proefschrift laten opmaken
Besteed je het opmaken van jouw proefschrift liever uit aan een professional? Bij Proefschriften.nl kunnen wij zowel je binnenwerk als omslag opmaken. Ons team van vormgevers staat klaar om voor jou aan de slag te gaan. We bespreken samen jouw wensen en bekijken de mogelijkheden. Neem contact met ons op of stel je vragen op onze website aan Magnificus.
Team Proefschriften.nl
Wil je de lay-out van jouw proefschrift door ons laten opmaken?
Laat ons weten wat jouw wensen zijn!
Vraag een vrijblijvende offerte aan!